söndag 25 juli 2010

Bra början

Det känns bra. Efter pratet om allt man tänker man borde göra men inte gör - har jag bättrat mig.

Tidigare i somras träffade vi på vänner vid stranden, när vi skildes åt avslutades det med det typiska "det vore kul att ses - vi kan väl höras någon dag". Säkert många som känner igen strofen. Lätt att slänga ur sig - men det är sällan det blir något mer.....
Igår gjorde jag dock slag i saken och ringde till dem och idag har vi haft en trevlig dag med spel och mat!

Jag är dessutom stolt över att jag inte städade innan de kom!

Jag har också bjudit hem vänner lite längre fram för att umgås och klippa häcken tillsammans. Något jag också har funderat på. Varför vi inte gör tråkiga saker tillsammans med vänner istället. Det går både fortare och är roligare! Sen är det bara att turas om att vara hemma hos varandra, så att alla får hjälp.

Häng på! Vad kan du göra för trevliga saker - som du har tänkt på, men som inte har blivit av?

lördag 24 juli 2010

Hur ser du ut?

Finns det någon som är helt nöjd med hur den ser ut? Det är åtskilliga timmar av livet som ägnas till att fundera på hur vi ser ut.

Läste häromdagen ett härligt inlägg på Fighters blogg:
År 2008 sattes ett rekord. En målning av en nu levande konstnär (Lucian Freud) såldes för ca 200 miljoner kronor. Den föreställer en naken kvinna liggandes i en soffa. Undrar du hur hon ser ut?

Titta efter:













Visst tänker man att: "jo, men så skulle kvinnorna ser ut förr".
Men tavlan är alltså målad i nutid och kvinnan lever och har själv intervjuats om tavlan.

Tror ni att någon hade betalat 200 miljoner för en tavla med en mager kvinna på? Jag är tveksam.

Skulle idealen ändras om alla blev konstkännare?

Nästa gång du ser dig själv i spegeln
Tänk att det är en vacker, dyrbar tavla du ser!!

fredag 23 juli 2010

Alla goda idéer

Har haft en vän på besök. Vi kom att prata om hur mycket det är som vi tänker att vi borde (=skulle vilja göra), men som vi aldrig gör. Av olika, men nästan alltid dåliga ursäkter.

Vi funderar till exempel över att ta kontakt med gamla vänner, bjuda hem grannarna som man bara ser på sommarhalvåret på julglögg, bjuda ihop gamla klasskamrater till en träff eller ha en enkel grillfest i trädgården - med mycket folk - bara för att det vore kul.

Vi kom fram till att det ofta stannade vid tanken. Ofta av anledningen att vi var osäkra på hur personerna skulle ta det - skulle vi få ett ja eller nej? De skulle säkert inte vilja, de är säkert upptagna o.s.v..
Inte helt logiskt då vi samtidigt konstaterade av vi själva blev glada om någon kontaktade oss.

Och om det man nu får ett nej - hur farligt är det? Det behöver inte alls vara likställt med att de inte gillar mig, de kanske helt enkelt inte kan eller vill av helt andra orsaker. Men då har jag ju i alla fall testat - och det finns massor av andra som jag kan fråga istället.

Om jag bara gjorde en av tio saker som jag tänkte - skulle det hända massor;-)

På knäfronten något nytt

Idag, på femte dagen gillt, fick jag besöka en läkare. Fick tiden igår och självklart hade svullnaden gått ned lite igår kväll....

Enligt läkaren var det en typisk slemsäcksinflammation. Bara att öka på pillerknaprandet och vänta på att det ska läka ut. Sen är det fritt fram att springa igen.

Det var en av tre semesterveckor som gick åt till att halta runt. Får se vad nästa vecka bjuder på;-)

onsdag 21 juli 2010

På knäfronten intet nytt

Tredje dagen med svullet knä. Men inget läkarutlåtande. När jag ringde igår och sa att det inte var någon förbättring - fick jag beskedet att först knapra piller, sedan läkarbesök.
Så sedan igår knaprar jag. Nu har jag inte ont längre och har lättare att röra mig, dock ser knät fortfarande likadant ut.

Nu när det inte gör ont längre, är det lättare att göra saker igen. Ägnar mig åt måleri av grindar och fönster. Sitter på en pall med penseln i handen och målar.

Skönt att göra något. Det är tufft att bara ligga still.

Paddelturen med tältövernattning, får vänta. Det kommer fler tillfällen!
Är glad att det bara är ett knä som protesterar, det finns så många som kämpar mot betydligt svårare motgångar och sjukdomar.

måndag 19 juli 2010

Vad hände?

Just idag har jag insett hur underbart det är att röra på sig. Att använda kroppen. Att gå, hoppa, springa, dansa, simma, cykla och allt annat.

Jag är en aktiv människa - och här sitter jag nu..... Benet rekommenderat i högläge med svullet knä som gör ont i alla lägen. Men det får allt se till att vara en tillfällig överansträngning för snart vill jag skutta omkring igen. Förhoppningsvis är det bättre redan imorgon, så jag inte ens behöver besöka vårdcentralen. De pratade om att knapra inflammatoriska piller när jag ringde - men jag är ju inte så förtjust i sånt....

Kanske, kanske är det till och med lite nyttigt för mig att tvingas vara stilla en stund.


Tänkte imorse att det är lätt att vara glad och positiv när man mår bra och har ett bra liv! Det är inte lika lätt att veta hur jag skulle reagera om något tufft hände. Och jag vill inte testa!
Kan bara konstatera att det är lätt att vara klämkäck ibland - men att det är svårt att sätta sig in i hur andra har det.

Idag kan jag förresten sitta här framför datorn med gott samvete. För vad ska jag annars göra......

söndag 18 juli 2010

Att törsta efter kommentarer;-)

Ligger visst lite efter;-)

Är det fler än jag som har snödroppar som precis har tittat upp ur jorden i sin "banner" överst på bloggen? Vasen i mitten har för länge sedan gått i kras och apelsin-/clementinplantan har hunnit bli fyra gånger så stor;-)

Dags att byta!! Men.....

jag tycker om att fotografera och vill ha mer bilder på bloggen, men jag tycker inte om att sitta framför datorn! Hur löser jag det? Bilder tar tid....

Varför då ha en blogg? Jo, jag tycker om att skriva och genom texten har jag koll på mig själv. Vad ägnar jag min tid åt? Vad tycker jag är viktigt? Vad funderar jag på? Det blir då lättare att göra livet bra!

Genom bloggen har jag också börjat följa några andra bloggar. Fascineras över hur man skapar ett slags vänskapsband med människor som jag aldrig har träffat. Personer som jag troligen aldrig hade kommit i kontakt med annars.

Men det är lätt att det blir lite "jag vill vara värdefull-varning". Man (jag!) blir ju så glad när någon har lämnat en kommentar.... Och så är jag där igen - jag är vad jag presterar.

Tänk om det till sist visar sig att det är den som fått flest kommentarer som vinner.....

torsdag 15 juli 2010

Nu gick det inte längre;-)

I förmiddags gick det inte längre;-)

Slut på slappandet. Dammsugning av hela huset, tvätt av kläder, byte av lakan, urplockning av diskmaskin, vikning av tvätt, tömning av papperskorgar.... Behöver jag fortsätta?

Och vad händer? Jo, jag känner att jag blir en mer "onöjd", rastlös och sur människa. Fråga mig inte varför - men så kändes det. Men genom en härlig avslutning av dagen balanserades den och blev en "BRA" dag.

Vi åkte till skogen och letade orienteringskontroller. Lekte tafatt med barnen längs stigarna och mumsade blåbär. Den härliga skogsturen avrundades med bad och lek för hela familjen.

onsdag 14 juli 2010

Går som smort

Här har jag kämpat så länge och så är det så lätt;-)
Att ingen lärde mig tidigare att vara onyttig! Det är ju riktigt kul och skönt!

Vädret lovade mindre sol - med andra ord gjort för en biltur med familjen. Vi skulle titta på golfvagn och utemöbler - men det blev till min stora lycka även några loppisar!

Tror inte att min kära sambo riktigt förstår min fascination, men han lät mig hållas. Barnen däremot förstår mig lite för bra.....
- Mamma, får jag köpa den här?
- Mamma, vad kostar den här?

Det blev dinosaurier, ödlor och andra djur till barnen, ett griffeltavelhjärta, fem handgjorda keramikmuggar och ett fint ljusfat - för 135 kr. Som hittat!

Eller som den varma kommentaren sa igår - det kanske är kroppsligt onyttigt men själsligt nyttigt! Väljer att se det så!

Och nu....., nu blir det kroppsligt nyttigt också - för nu ska jag dra på mig joggingskorna!

Förresten - jag glömde "magtränaren" som ingick i de 135 kronorna. Den måste jag testa efter löpturen. Jag kan se två tänkbara resultat - antingen har jag ömma magmuskler imorgon eller så har jag en öm haka och lite färre tänder.....
Jag vet vilket jag föredrar!

tisdag 13 juli 2010

Vilken härlig dag!

Har haft en riktigt härlig dag med barnen.

Vi har varit vid sjön och badat större delen av dagen. Blir tveksam till om det är människobarn, mollusker eller fiskar jag har. Storasyster är hellre under än över vattnet. Hur hinner hon med att andas de korta ögonblick hon kommer upp till ytan? Lillebror är inte sen att haka på.... Simmar flera meter under vattnet - men nästan inte alls ovanför.... Det är så skönt att de känner sig trygga i vattnet!

När vi kom hem hamnade vi på rygg i gräset och studerade hur det blåa hålet på himlen blev mindre och mindre. Sen dansade barnen regndans tills regnet kom. De fortsatte sedan i hällande regn.... Ställde mig med näsan upp mot regnet och njöt av dropparna.

En dag helt fri från "nyttiga göromål". Och tänka sig - en underbar dag!
Ska komma ihåg det.

Onyttig dag = underbar dag!

måndag 12 juli 2010

Att välja bort

Det är lätt att dras med - av materiella önskningar....

Det är varmt, är hos vänner som skaffat en liten pool. Tanken dyker upp igen - ska vi inte slå till och skaffa en pool. Tänk vad skönt för barnen att kunna bada i trädgården.....

Snabbt har jag glömt mitt resonemang om att vi inte ska ha någon pool. Det blir bara ytterligare en sak att sköta. Vi har nära till flera badmöjligheter, både ute och inne. Bättre åka dit istället. Njuta för stunden - och inte har något att sköta om. Och det är en extrem sommar. En vanlig sommar, skulle vattnet i poolen knappt bli varmt.....

Var kommer detta "ha"-begär ifrån, som hela samhället har drabbats av?
Det krävs mycket vilja och beslutsamhet för att inte dras med. Det är lätt att trilla dit.

Nä...., det blir ingen pool! Vill ägna den tiden åt annat istället! Åka till sjön kanske? Det finns inget härligare än att simma och bada i en sjö!

söndag 11 juli 2010

Känslan har infunnit sig

När mejlen var rensade, pappren städade och jag gav mig iväg till landet för att hämta barnen hos mormor och morfar, kändes det ändå lite speciellt. Sommarlovskänsla!

Barnen hade inte saknat mig alls, trots att de varit borta i fem dagar. Otacksamt? Nej - jättebra! Då kan de uppleva saker och njuta av dem när de är borta, istället för att ägna kraft åt att önska sig bort.

Men de hade mycket att berätta för mig när jag kom;-) Blev full i skratt - munnarna gick verkligen i ett.

Idag har vi varit hemma - det är fönster som ska oljas och målas. Håller mig gärna hemma när det gapar tomma hål i fasaden..... Hade planerat en löptur, med det lockar inte när termometern pekar på 30 grader. Istället blev det en tur till simhallen. Jag kanske inte behöver säga att jag nästan var ensam där.... Men det var skönt - otroligt skönt att köra ett motionspass i en stilla bassäng. Så nu känner jag mig tillfreds och lugn igen;-)

fredag 9 juli 2010

Semester

Bara timmar kvar, sen väntar tre veckors semester.

Lite konstigt men det känns ingenting speciellt. Är det för att jag redan har varvat ned? Eller är det för att jag blivit bättre på att trivas även med vardagarna. Inte har samma längtan efter helg och semester längre.

Men visst ska det blir skönt! Allra bäst är att vi inte har en massa inplanerat, utan kan ta dagarna lite som de kommer.
Hoppas att vädret håller i sig, så vi kan sticka iväg någonstans och tälta några dagar.

onsdag 7 juli 2010

Tänk gott om andra

Var ute och sprang en tur på lunchen. Tack vare allergin har jag just nu en glasögonperiod. Ett par glasögon som glider fint på näsan när jag blir lite varm....
Till slut tröttnade jag och tog dem i handen, men jag ser inte så mycket utan dem.

Konstaterade dock att det var ganska skönt. Inte så många intryck att ta in. Bland annat hade jag inte en chans att omedvetet bedöma de människor jag mötte - jag såg dem bara som en skugga/några färger. Det kunde ha varit en hemlös i trasiga kläder - men likaväl en hipp, bortskämd rikemansson i dyra designerkläder.
Insåg återigen hur vi bedömer dem vi möter redan på avstånd. Redan innan vi pratar med någon har vi gjort oss en bild av personen utifrån hur de ser ut och uppträder.

Tänk vad många härliga personer som vi av misstag sorterar bort på livets väg tack vare detta.

Ett sätt att öva sig på att vara mindre dömande kan vara att pröva på att leka "omvända skvallerleken" som Fighter föreslår på sin blogg:

"Se hur många bra och snälla saker du kan säga bakom någons rygg."


tisdag 6 juli 2010

Ahhh.......

Vaknade i morse och fick i mig mängder av syre!
Fick luft genom både näsa och mun.
Vilken känsla - det kändes som jag svävade upp ur sängen.

De senaste veckorna har näsan varit helt tilltäppt trots ett evigt snytande. Och jag som några dagar innan andades ut och trodde att jag hade lyckats lura allergin i år....

Det var först i morse när jag åter fick in luft genom näsan - som jag insåg hur täppt den har varit.

Tänk att så lite kan göra så mycket;-)
För att inte tala om hur mycket piggare jag kände mig imorse när jag gick upp.

Here I come!!

fredag 2 juli 2010

För din egen skull

Läste häromdagen några tänkvärda ord på en blogg.

Orden var formulerade som en fråga. En fråga som passar bra att ta fram när du står mitt i allt och undrar var alla måsten kom ifrån. Och om du ägnar livet åt det du vill.

Fundera en stund på frågan:

"Skulle du göra samma saker i ditt liv om ingen visste om det?"


Allt detta du fyller din tid åt att göra - skulle du göra det om ingen såg eller lade märke till att du gjorde det?

Väl värt att fundera på. Varför gör vi vissa saker? Är det för att det är det vi vill göra i livet? Eller gör vi saker för att andra ska få en viss bild av oss? För att verka duktiga? Eller är det för att vi tror att vi måste - vad ska de andra annars tro om oss?

Vad skulle du genast sluta med om ingen visste att du gjorde det?

Vi tror att vi är unika. Men det skulle inte förvåna mig om många av oss går och "svär" över samma saker - men fortsätter med dem för att vi tror att alla andra tycker att det borde vara så.