tisdag 20 april 2010

Finns bara det vi ser?

Vi människor anser oss vara högt stående varelser, med förmåga att tänka abstrakt. Ibland funderar jag över hur väl det stämmer.

När en vulkan på island får ett utbrott och ger upphov till askmoln som vi kan se och följa resulterar det i väldigt mycket aktiviteter. Alla dessa andra utsläpp som vi ansvarar för och som är betydligt allvarligare, men som vi inte kan se, vilken uppmärksamhet får de?

Jag tror att vi skulle agera på ett helt annat sätt om vi kunde se vad som händer med den koldioxid som vi släpper ut - om vi kunde se att mängderna ökar och effekterna av detta.

Så hur abstrakt kan vi tänka när vi inte ens kan lägga ihop ett och ett och göra en bild för oss själva om vart vi är på väg.

En annan förunderlig sak är att det räcker med en löpsedel kring något ämne i ex. chips - för att alla ska sluta köpa. Sen stoppar vi i oss en mängd konstiga tillsatser varje dag och de är allt annat än naturliga. Men...., det är en annan sak. Eller......??

Det borde vara ren självbevarelsedrift att ta hand om sig själv och det som ger oss förutsättningar för att leva.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej, kan inte annat än att hålla med dig i det du skriver. Har själv förundrats över den tanken den här veckan som vart.
Kram Maria

Outi sa...

Instämmer med dig, vi bryr oss oftast inte om annat än det vi själva anser oss drabbade av. Att vulkanutbrottet är en miljökatastrof på Island är inte lika oroande, som att man själv inte kan resa hem med flyget från en semester...

Vi har ingen vidare beredskap för att klara oss själva, utan har gjort oss beroende av all service som samhället ger oss.

Kram Outi